Hamilelikte Beslenme: Nasıl Ve Ne Kadar Beslenilmeli?
9 ay 10 gün boyunca yani 40 hafta devam eden hamilelik sürecinde anne adayları, ne yiyeceklerini ya da nasıl beslenecek değerini bilmezsen, hekimler bu konuda çeşitli uyarılarda bulunuyor.
Hamilelikte beslenme alışkanlıkları ile ilgili konuya geçiş yapmadan önce en zor durumlarda, en mutlu anlarda, ilk atılan adımlarda, her gözyaşının dökülmesinde, her başarı ile her başarısızlıkta şartsız bir şekilde sevmenin adıdır annelik. Tabii ki bu duygu, anne olma düşüncesi ile dahi insanın içini yavaş yavaş kaplamaya başlar. Elbette çok seven herkes gibi korkmak da yine aynı şekilde bu duygularla beraber gelir. Anne adaylarının en çok merak etmiş oldukları hususlardan birisi de hamilelik döneminde beslenme yöntemleridir.
Hamilelik süreci içerisinde anne adayının 11 ile 14 kilo arasında kilo artışı yaşaması hekimler tarafından normal karşılanan bir rakam. Fakat bunun üzerine çıkılması durumunda kalorisi yüksek ancak besin değeri düşük gıdalar tüketildiği anlamı ortaya çıkar. Bu durum, aslında bebekten ziyade annenin kilo almasına sebep olur.
Hamileliğin 12 haftasında kadar hormonlar vücut içerisinde yüzlerce kat artış sağladı için anne adaylarında mide bulantıları başta olmak üzere koku hassasiyeti, kusma, sindirim sorunları meydana gelir. Bu süreç içerisinde en önemli unsur, bebeğin gelişim ile büyümesini etkileyen sağlıklı bir ortam yaratılmasıdır.
Bu nedenlerle duruma bakıldığında anne adayı ilk 3 ayında istediği gibi bütün besinlerden alabiliriz. Fakat hamileliğin 3. Ayından itibaren hormonlar belli bir düzene gireceği için artık hamilelik süreci içerisinde beslenme, hem anne adayı açısından hem de bebek açısından bakıldığı zaman çok ciddi önem taşımaya başlayacaktır. Peki, hamileler ne yemeli, hamilelik süreci içerisinde beslenme listesi nasıl olmalı? Hadi hep birlikte inceleyelim.
Hamilelerin, İlk Aylar Az Ama Çok Sık Beslenmeleri Gerekir
Öncelikli olarak hamile kadınlara hamilelik sürecinin ilk 3 ayında ve hamileliğin ilk 3 ayı folik asit almaları önerilir. Bunun sonrasında anne adayına yaşayacağı bazı sağlık problemleri (mide bulantıları, koku hassasiyeti) sebebiyle kokusuz, yağsız, baharatsız ve tuzlu yiyecekler yemeleri önerilir. Bu gibi atıştırmalıklar bu süreç içerisinde görülebilecek çeşitli mide bulantılarının bastırılmasında yararlı olacaktır. Yumurta, balık, kırmızı et ile süt ve süt ürünleri tüketilmesi de aynı şekilde normal bir bireyin beslenmesinde olduğu gibi hamile kadınlar açısından da çok önemlidir. Fakat anne adaylarında bu ürünlere hassasiyet başlamış ise eğer tüketmek açısından kendisini zorlamasına hiç de gerek olmayacaktır. Bunun sebebi ise İlk 3 aylık süreç içerisinde Bebek, annenin beslenmesinden olumlu ve olumsuz bir şekilde etkilenmez. Yani hamilelik süreci içerisinde beslenme sürecinde ilk 3 aylık süreç, anne adayı istediği gibi beslenebilir. Bu dönem içerisinde Özellikle de bir çaba gerektirmez ancak salam, sosis, meyve suyu vs. gibi raf ömrü uzun olan ve katkı maddesi içeren işlenmiş besin maddelerinin tüketilmemesine mutlaka özen gösterilmelidir. Mide yanması fazla ise eğer baharatlı yiyeceklerden kesinlikle anne adaylarının uzak durmaları gerekir.
3. Aydan Sonra Beslenmeye Dikkat!
Hamilelik sürecinin 3. Ayından itibaren hormonlar belli bir düzene girmeye başlayacaktır ve bununla birlikte anne adaylarında hem fiziksel hem de psikolojik bir şekilde daha rahat bir süreç başlayacaktır. 3 ay itibariyle hamilelik sürecinde beslenme, bebeğin gelişimi ile anne adayının sağlığı açısından oldukça önemlidir. Hamileliğin bu sürecinden itibaren günlük bir şekilde alınması gerekli olan enerji 2200 kalori düzeylerine kadar çıkartılmalıdır. Yani beslenme düzeyi arttırılmalı ve 3 ana öğüne ilave olarak 3 ara öğün beslenilmeli. Ara üğünlerde genel itibariyle yoğurt, meyve gibi kan şekerini dengeleyecek hem de açlık hissini bastıracak çeşitli sağlıklı gıdaların tüketilmesi gerekir.
Süt Ve Süt Ürünleri Tüketimine Özen Gösterilmeli
Hamilelik süreci içerisinde beslenme alışkanlığı günlük bir şekil alacaktır. Her gün en az 1 bardak süt, bir kase yoğurt ile peynirin mutlaka tüketilmesi gerekir. Yumurta, protein açısından oldukça kuvvetli olduğu için haftanın en az 3 günü muhakkak beslenme ritüeline yumurtanın eklenmesi gerekir. Hamilelik süreci içerisinde protein ile kalsiyum alımı bebeğin gelişimi açısından büyük önem taşıdığı için süt ve süt ürünleri ile yumurta bolca tüketilmesi gereken gıdalar arasında yer almaktadır
Hamilelikte Kırmızı Et Tüketilmeli
Anne karnında can taşıyan bebeğin gelişim göstermesi, büyümesi, sinir sisteminin oluşumu, kaslarının gelişimi ile enzim ve hormonların düzeni gibi aşamaların sağlıklı bir şekilde yerine gelmesi açısından protein kaynağı ile beslenmek gerekir. Kırmızı et ise en önemli protein kaynağı olarak sayıldığı için haftanın en az 2 günü anne adaylarının beslenme listelerine kırmızı eti dahil etmeleri gerekir.
Kırmızı et, protein kaynağı açısından kuvvetli olmasının yanı sır aynı zamanda fosfor, su, kalsiyum, magnezyum, çinko, demir ve bakır mineralleri B grubuna ait vitaminler açısından bakıldığında oldukça zengindir. Fakat et tüketiminde etin iyi bir şekilde pişmiş olmasına mutlaka dikkat edilmeli. Az pişmiş et, kalın bağırsaklarda çeşitli bakteri üretimine yol açabileceği için hamilelik süreci içerisinde beslenme sürecinde tavsiye edilmez.