EMBRİYO DONASYONU

 

Embriyo donasyonu tüp bebek tedavisinde sıklıkla ortaya çıkan bir tedavi yöntemidir. Günümüzde hem anne hem de baba adaylarında belli sebeplerden ötürü çocuk sahibi olamama sonucu ortaya çıkıyor. Hatta gerekli tedaviler yapılsa bile yine de etkili bir sonuç ortaya konamayabiliyor. Durum böyle olduğu zaman gelişmiş olan teknolojik tıp dünyası devreye giriyor. Bu alanda ise embriyo donasyonu denilen işlem ağı ile tanışıyorsunuz. Bu işlem ağı anne ve baba adayından alınmış olan embriyoların laboratuvar ortamında döllendirilmesi sonucunda tekrar annenin rahmine enjekte edilmesi işlemini kapsar. Yani burada anne ve babanın kendi ilik nakli üzerine oluşmuş olan bir hamilelik sürecinden söz edilebilir. Sadece sağlık koşulları elverişli olmadığı için anne ve baba adayları bunu yerine getiremeyebilir. Bunun sonucunda ise laboratuvar ortamında özel bir alanda döllenme işlemi yapılır. Eğer döllenme işlemi sağlıklı bir şekilde gerçekleşirse bunun sonucunda enjekte işlemine geçiş yapılır. Eğer durum olumsuz sonuçlanırsa enjekte işlemine yer verilmez. Burada her iki embriyonun bir birini kabul etmesi için gerekli enjekte işlemi uygulanır.

 

 

Embriyo Donasyon Süreci

 

Bu süreç hem anne hem de baba adayı için önemli bir süreçtir. Bu süreçte her iki adaydan alınmış olan embriyoların sağlıklı olması gerekir. Yani uygun bir embriyo seçimi de önem taşır. Burada anne ve baba adayından bir değil birden fazla embriyo alınır. Çünkü döllenme tek bir alanda gerçekleşmeyebilir. Bunun için alternatif olan diğer donörlere yer verilir. Böylece daha etkili bir şekilde işlem tamamlanmış olacaktır. Embriyo süreci genelde laboratuvar ortamında şekillenir. Kendi alanları içinde döllenme işlemi gerçekleşmeyen embriyolar laboratuvar ortamında gerekli müdahale sonucunda döllenme işlemini yaşar. Yani burada güçlendirilmiş bir yapı sunulur. Bu yapı içinde döllenme işlemi gerçekleşir. Bunun sonucunda anında enjekte işlemine geçilir. Çünkü döllenme gerçekleştiği zaman çok fazla dışarıda tutulmaz. Hemen anne rahmine enjektesi uygulanır. Bu uygulama ise anne rahminin kabul etmesini de içerir. Çünkü kimi zaman döllenme işlemi gerçekleşse bile yine de rahim bunu kabul etmeyebilir. Tüm bunlar gerekli tetkik ve kontroller yapılarak anne adayına uygulanır.

 

Embriyo Donasyonun Faydaları

 

Embriyo donasyonu faydalı bir tedavi yöntemi olarak günümüzde çok fazla uygulanmakta ve kullanılmaktadır. Bu alanda en önemli olan husus ise şudur. Donasyonun adaylarının bu süreç için uygun ve elverişli olmasıdır. Çünkü çoğu zaman adayların belli başlı sağlık sorunları süreç için uygun olmayabilir. Böyle bir durum söz konusu olduğu zaman anında genel sağlık taraması yapılır. Burada adayların ilk etapta genel sağlıkları üzerinde durulur. Sonraki aşamada ise donasyona geçilir. Donasyon ile artık daha sağlıklı bir şekilde bebek sahibi olmak mümkün. Üstelik burada laboratuvar ortamında gerekli tetkik ve incelemeler daha sağlıklı bir şekilde uygulanır. Hatta yapılan kontroller sonucunda oluşan embriyonun genetik ve kalıtsal bir hastalığının olup olmadığına da bakılır. Yani doğacak olan çocuğun genel sağlık durumu bu alanda doğrudan ortaya çıkar. Çünkü embriyo laboratuvar ortamında ve açık bir alanda yer almaktadır. Bu durum genel sürecin incelenmesini daha da çok kolaylaştırır. Tıbbi ve cerrahi bir müdahale olan donasyon ağrılı bir süreç değildir. Birçok kadın için uygun bir süreci kapsar. Her hangi bir heyecan ve stres durumu da söz konusu olmaz.

 

 

Embriyo Donasyonun Sonucu Olumsuz Olabilir Mi?

 

Sürece ilk defa başlayacak olan kişiler için bu sürecin kesinlikle olumlu olup olmayacağı merak edilir. Ancak süreç bir olumluluk payı verir. Üstelik bu pay azımsanmayacak kadar fazladır. Ancak lik bir olumsuzluk payı da burada söz konusu olur. Bu 20 lik pay ise sadece adayların genel sağlık durumları ve rahmin bu süreç için uygun olup olmadığı ile alakalı bir durumdur. Yani bazen bazı durumlara cerrahi açıdan da müdahale etmek çok zor olabilir. Ancak bunun dışında oldukça yüksek oranlara sahip olan bir olumluluk payı söz konusudur. Genelde süreç çok olumlu ilerlediği için bugün birçok kişi bu tedaviye başvurmaktadır. Bu alanda günümüzde uzman olmuş birçok hekim yer alır. Üstelik cerrahi açıdan birçok test ve tetkik de eksiksiz olarak uygulanır. Böylece sürece olumlu bir şekilde başlanır. Bu sürecin en başında eğer sonuç olumsuz olacaksa ilk etapta doktor bunu dile getirir. Genelde süreç olumlu sonuçlanacaksa eğer doktor buna uygun olacak şekilde sürece başlar. Böylece daha ilk etapta hamilelik gerçekleşmiş olmaktadır. Yani süreç başladıktan sonra olumsuz sonuçlanması gibi bir durum söz konusu olmaz. Tedavi sonrası başarılı bir sonuç aldığınızda, isteğinize bağlı olarak Yumurta Dondurma İşlemi yaptırabilirsiniz.

 

Yurtdışı Bazlı Embriyo Donasyonu

 

Genellikle embriyo donasyonu yurtdışı bazlı olarak gerçekleşir. Burada ilk etapta birçok önemli ülkenin sunmuş olduğu cerrahi yöntemler devreye girer. Çünkü bugün çocuk sahibi olmak isteyip de olamayan birçok aile mevcut. Bu aileler ise en etkin yol ve yöntem olan embriyo donasyonuna başvurmaktadır. Üstelik bu tedavi süreci genelde olumlu sonuçlanır. Çünkü bu tür tedavilere başvurmak isteyen kişiler etkili bir sonuç almak ister. Üstelik burada laboratuvar ortamında gerçekleşecek olan döllenme ise tamamen aday olan anne ve baba adayına ait olmaktadır. Bu durum genelde embriyo donasyonunu daha etkin etmektedir. Çünkü birçok kişi kendi kanından olan çocuğa sahip olmak ister. Ancak bunun için sağlığı elverişli olmayabilir. Bu tür durumlara karşılık etkili olan bir tedavi yöntemi sunulur. Bu tedavi yöntemi ile birlikte artık daha etkin ve kesin sonuç almak mümkün. Üstelik bu yöntem sadece belli bilimsel eğilimler sonucunda sizin embriyolarınız ile döllenmeyi gerçekleştirir. Kısa süre içinde de döllenme işlemi gerçekleşmiş olmaktadır.

 

 

Embriyonun Gelişim Evresi

 

Tedaviye başladıktan sonra embriyonun bir gelişim evresi ortaya çıkar. İlk etapta adaylardan alınmış olan ilikler laboratuvar ortamında incelenir. Gerekli inceleme yapıldıktan sonra bir biri ile uyumlarına bakılır. Çünkü her iki embriyonun kalıtımsal ve sağlık açısından bir biri ile uyumu çok önem taşır. Bu durum döllenme ile birlikte ilerde daha sağlıklı bir birey hayata getirmek için de önem taşır. Yapılan tetkikler sonucunda uyumluluk bulunursa eğer her iki embriyo birleşir. Birleşme işlemi yapıldıktan sonra ise embriyolar gözetim altına alınır. Burada her iki embriyonun birbirini tanıması ve döllenme için etkileşim kurması gerekir. Gerekli etkileşim kurulursa eğer döllenme sürecine başlanmış demektir. Döllenme süreci birkaç haftayı bulabilir. İşlem tamamlandıktan sonra ise enjekte işlemi ile birlikte yumurta alınır ve kadının rahmine konur. Artık bu süreçten sonra embriyo yani yumurta kadının rahminde gelişimine devam eder. Süreç içinde sık sık kontroller uygulanır. Burada kontrollerin aksatılmaması ve sürecin gözetim altında tutulması önem taşır. Böylece en ufak bir düşük riskine karşı gerekli önlem alınabilir. Çünkü çoğu zaman rahim içindeki bir sorundan ötürü döllenmiş olan embriyo düşük riski ile karşı karşıya kalabiliyor. Bu da doğrudan çocuk sahibi olmanın önünde bir engele dönüşebiliyor. Tüm bunlar gerekli tetkik, test ve kontroller ışığında önlenebilir ve sağlıklı bir süreç ortaya ortaya çıkabilir.