İlk Aylarda Gebelik Komplikasyonları Ve Uyarı İşaretleri
Hamile bir kadının ilk aylarında hissettiği semptomların çoğu normal kabul edilir, ancak bu semptomların bazıları tıbbi müdahale gerektiren hamilelik komplikasyonlarının ilk belirtileri olabilir. Bu semptomların farkında olmak ve en kısa zamanda doktora anlatmak anne ve fetüsü birçok komplikasyondan koruyabilir. Bu yazımızda, hamileliğin ilk aylarında ortaya çıkarsa doktorunuza söylemeniz gereken en önemli belirtilerden bahsedeceğiz.
Bir kadının hamilelik sırasında yaşadığı semptomların çoğu normal kabul edilir. Bununla birlikte, hamileliğin ilk haftalarında, birçok kadın aşırı derecede endişeli hisseder ve her şeyin yolunda olup olmadığı konusunda birçok soruları olur. Ciddi ve gerçek gebelik komplikasyonlarının nadir olmasına rağmen, herhangi bir komplikasyonla ilişkili ilk belirtilere erken dikkat etme yeteneği, sağlığınızın ve fetüsün sağlığının korunmasına büyük oranda katkıda bulunabilir ve herhangi bir ciddi komplikasyon ve semptomdan kaçınmanıza yardımcı olabilir. Bu nedenle bu yazımızda sizler için gebelik komplikasyonları arasında yer alan ve fark etmeniz ve oluşursa en kısa sürede doktorunuza bildirmeniz gereken en önemli uyarı işaretlerini hazırladık.
İlk Trimesterde Göz Ardı Edilmemesi Gereken Gebelik Komplikasyonları
Vajinal Akıntı veya Kanama
Hamileliğin ilk haftalarında yerleşme kanaması olarak bilinen bazı lekeler fark edebilirsiniz ve bu lekeler normal kabul edilir ve çoğu zaman endişeye neden olmaz. Ancak lekelenme veya kanama, ektopik gebelik, molar gebelik veya servisit gibi ciddi bir gebelik komplikasyonunun işareti olabilir. Bu nedenle, özellikle bu lekeler büyükse veya karın veya pelvik ağrı, şiddetli baş dönmesi veya omuz ağrısı gibi başka semptomların eşlik ettiği durumlarda bu lekeleri fark ederseniz gerekli testler için doktorunuza söylemenizi öneririz.
Kalıcı veya Şiddetli Kusma
Kusma ve mide bulantısı ilk trimesterde tamamen normal semptomlar olabilir. Bu semptom “sabah bulantısı” olarak da bilinir, ancak sadece sabahları ortaya çıkmaz ve günün herhangi bir saatinde bu bulantı hissini hissetmek normaldir. Bununla birlikte, sabah bulantısı şiddetliyse veya baş dönmesi, denge kaybı veya kan kusma gibi diğer semptomlar eşlik ediyorsa, bu tıbbi müdahale gerektiren hiperemezis gravidarum adı verilen nadir bir gebelik komplikasyonunun işareti olabilir.
Bu semptomların hamileliğin ilk üç ayında daha sık görüldüğünü belirtmekte fayda var, bu nedenle hamileliğin ilk üç ayından sonra kusma ve mide bulantısı çekiyorsanız, testler ve uygun tedavi için doktorunuza danışmalısınız.
Baş Dönmesi ve Zayıflık
Baş dönmesi, ikinci trimesterin başında normal bir semptom olabilir. Dolaşım sorunları veya düşük kan şekeri seviyeleri gibi çeşitli nedenlerle hamileliğin ilerleyen dönemlerinde de baş dönmesi hissedebilirsiniz. Ancak baş dönmesi uzun süre devam ederse bayılırsanız veya baş dönmesi hissine eşlik eden bulanık görme, vajinal kanama, baş ağrısı veya karın ağrısı gibi başka belirtileriniz varsa vakit kaybetmeden doktorunuza bildirmelisiniz. Daha sonra birçok ciddi hamilelik komplikasyonunu önleyecek olan bu semptomların nedenini belirlemek ve tedavi etmek gerekir.
İdrar Yaparken Artan İdrara Çıkma ve Yanma
İdrar yapmak için artan bir dürtü hissediyorsanız ve yalnızca birkaç damla yapabiliyorsanız veya idrar yaparken yanma hissi yaşıyorsanız, bunlar idrar yolu enfeksiyonu (İYE) belirtileri olabilir. Bir idrar yolu enfeksiyonunun diğer semptomları şunları içerebilir: ateş, titreme veya kanla karışık idrar.
Doktorunuz bu semptomları teşhis edebilecek ve herhangi bir komplikasyondan kaçınmak için bakteriyel enfeksiyonu tedavi edebilecektir. Tek başına sık idrara çıkmanın yaygın bir hamilelik belirtisi olduğunu ve bunun nedeninin bebeğinizin sürekli büyümesi ve mesanenize daha fazla baskı yapması olduğunu unutmayın.
İkinci Trimesterde Göz Ardı Edilmemesi Gereken Gebelik Komplikasyonları
Daha Az Karın Ağrısı
Hamilelik sırasında karın ağrısının, karnınızın her iki tarafında hafif bir ağrı veya ağrı gibi görünüyorsa tamamen normal olabileceğini anlayın, böylece ağrı öksürürken veya hapşırırken daha belirgin hale gelir. Karın ağrısına yüksek sıcaklık veya titreme eşlik ediyorsa, bir şeylerin yanlış olduğunu gösteren bir hamilelik komplikasyonu yaşıyor olabilirsiniz. Bu durumda, uygun tavsiyeyi almak için doktorunuza başvurmanız en iyisidir.
Kalbinizin hamilelik sırasında daha hızlı atması normaldir, çünkü hamileyken kalbiniz %50’ye kadar daha fazla kan pompalar, böylece bebeğiniz plasenta yoluyla doğru miktarda oksijen ve besin alır. Bununla birlikte, kalp atış hızınızın hala çok yüksek olduğunu ve size rahatsızlık veya nefes darlığına neden olduğunu düşünüyorsanız, derhal doktorunuza söylemelisiniz.
Hızlı Kalp Atış Hızı
Şiddetli Baş Ağrısı
Hamilelikte baş ağrısına hormonal değişiklikler, stres ve yorgunluk gibi birçok faktör neden olabilir. Ancak baş ağrınız şiddetliyse, bu yüksek tansiyon belirtisi veya preeklampsi adı verilen bir hamilelik komplikasyonu olabilir. Bu, hamileliğin 20. haftasından sonra veya hatta doğumdan sonra ortaya çıkabilecek ciddi bir durum olabilir. Sağlığınızı ve bebeğinizin sağlığını korumak için acil tıbbi müdahale gerektirir.
Görme Değişiklikleri
Geçici görme kaybı, bulanık görme veya ışığa duyarlılık gibi görme değişiklikleri, gestasyonel hipertansiyon veya preeklampsi gibi komplikasyonlarla ilişkili olabilir. Bu gibi semptomların derhal tıbbi müdahale gerektirdiğine şüphe yoktur.
Midenin Üstünde Ve Göğüs Kafesinin Altında Şiddetli Ağrı
Hamilelik sırasında mide ağrısı (özellikle bulanık görme, şiddetli baş ağrısı veya mide bulantısı gibi diğer semptomlar eşlik ediyorsa) yüksek tansiyon veya preeklampsi belirtisi olabilir. Doktorunuz doğum öncesi ziyaretleriniz sırasında tansiyonunuzu izleyecektir, ancak mide bölgesinin başında şiddetli bir ağrı fark ederseniz hemen doktorunuza söylemelisiniz.
Vajinal Akıntı
Hamile bir kadının eskisinden daha fazla vajinal akıntısı olması normaldir. Akıntı genellikle yapışkan, berrak veya beyazdır ve vajina ve serviksteki değişikliklerin sonucudur. Bununla birlikte, bu akıntının renginde bir değişiklik fark ederseniz veya kötü bir kokusu varsa, özellikle akıntıya ağrı veya kaşıntı eşlik ediyorsa, tedavi gerektiren bir vajinal enfeksiyonunuz olabilir. Bu nedenle doğru teşhis ve tedavi için doktorunuza başvurmanızı öneririz.
Bel Ağrısı
Bel ağrısı, özellikle doğum tarihi yaklaştıkça, pelvik bölgedeki bağların gevşemesi ve çocuğun doğumunu ve geçişini kolaylaştırmak için gevşediği için hamile kadınlarda en sık görülen semptomlardan biridir. Siyatik ayrıca rahmin siyatik sinire yaptığı baskı nedeniyle bel ağrısına da neden olabilir, bu durumda hamile kadın bel, kalça ve bacakta ağrı hissedebilir. Bu belirtilerden herhangi birini hissediyorsanız veya ayaklarınızda uyuşma veya bacağınızda güçsüzlük varsa, uygun tedavi için doktorunuza başvurun.
Her Yerde Kaşıntı
Döküntü olmadan yoğun kaşıntı, yaygın olarak kolestaz olarak bilinen ve geç gebelikte karaciğeri etkileyen iyi bilinen bir gebelik komplikasyonu olan bir durumun belirtisi olabilir. Şiddetli kaşıntı fark ederseniz hemen doktorunuzu arayın. Ancak hamilelik sırasında ciltte kaşıntı hissetmenin tamamen normal olabileceğini ve bunun, bebeğiniz büyüdükçe cildinizin gerilmesinden kaynaklandığını unutmayın. Kuru cilt kaşıntı hissini artırabilir, bu nedenle hamileliğiniz boyunca cildinizi düzenli olarak nemlendirdiğinizden emin olun.
Bu makalede bahsettiğimiz semptomların birçoğunun normal olabileceğini ve endişeye neden olmadığını fark etmiş olabilirsiniz, ancak bunlar aynı zamanda daha ciddi semptomların ilk belirtileri de olabilir. Sizi tüm bu belirtilerle tanıştırmaktaki amaç, sizi gerekli önlemleri almaya teşvik etmek ve düzenli olarak doktorunuzu ziyaret etmek ve hissettiğiniz belirtileri ona anlatmaktır. İyileşebilecek semptomları ihmal etmeyin ve önlemin pişmanlıktan daha iyi olduğunu her zaman unutmayın.
İlk aylarda gebelik komplikasyonlarını ve uyarı işaretlerini anlattığımız bu yazımızda yer alan bilgilerden umarız faydalanmışsınızdır.