YUMURTA DONASYONU

 

Yumurta donasyonu tıpkı sperm donasyonu gibi bir nakil işlemini içerir. Yani gebe kalmak için kadının yumurtaları elverişli olmayabilir. Hatta bazı durumlarda yumurta üzerine yapılan tedaviler bile sonuçsuz kalabilir. Durum böyle olduğu zaman yumurta donasyonu işlemine başvurulur. Sağlıklı bir kadından yumurta nakli alınıp hamile kalacak olan kadına nakil işlemi yapılır. Ancak burada alınacak olan yumurtanın nakil için gerekli olan yapıya sahip olması gerekir. Ayrıca nakil yapılacak olan kişinin genel sağlığı da yine buna elverişli olmalıdır. Genel tüm şartlar sağlandıktan sonra bu nakil işlemi gerçekleşmiş olacaktır. Üstelik oldukça stabil ve tıbbi bir cerrahi yöntem burada devreye girer. Alanında uzman olan jinekologlar ile birlikte süreç yürütülür. Bu süreç boyunca nakil yapılacak olan kadının genel sağlığı da her zaman kontrol altında tutulur. Böylece daha sağlıklı ve etkin bir sonuç almak mümkün olacaktır. Ancak bu alanda sağlıklı bir vücut uyumu en önemli olan yapıyı içerir.

 

 

Yumurta Donasyonu İşlemi

 

Yumurta donasyonu işlemi için hem verici hem de alıcı olan tarafın genel sağlık durumu önem taşır. Burada yumurta nakli yapılacak olan kadına uygun olan bir iliğin seçilmesi gerekir. Yani kadının yaşına ve genel fizik yapısına uygun olan bir başka kadından yumurta alınır. Alınmış olan bu yumurta doğrudan nakil yapılacak olan kadının genel rahminde tutulur. Bunun sonucunda belli bir aya kadar döllenme için süreç tanınır. Çünkü bu süreç içinde yumurtanın kadının vücudunu kabul etmesi de gerekmektedir. Burada vücut tarafından kabul edilmeme gibi bir risk faktörü de mevcut. Bu tür risk faktörlerini önlemek için genel birçok muayene ve kontrol yapılır. Tamamen kadının genel rahminin kabul edeceği bir yumurtalık alınır. Böylece döllenme daha sağlıklı bir şekilde gerçekleşmiş olacaktır. Üstelik bunun için sadece şartların olgunlaşması yeterli olacaktır. Tüm şartlar elverişli olursa eğer bunun sonucunda döllenme de gerçekleşmiş olacaktır. Ancak vücudun kabul etmemesine karşılık sık sık gözetim gerekecektir. Bu süreç ise oldukça dikkatlilik ve titizlik gerektiren bir süreçtir.

 

Yumurta Donasyonunun Kimler Yaptırabilir?

 

Yumurta donasyonu herkes için uygun olan bir yöntem değildir. Bunun için belli başlı gruplar ön plana çıkar. İlk etapta menapoza girmiş kadınlar bu cerrahi yöntemden yardım alabilir. Menapoz durumundan ötürü hamile kalmama durumu söz konusu olur. Ancak yumurtalık nakli ile bu sorunu çözmek mümkün. Belli sağlık durumundan ötürü yumurta üretimi durmuş olan kadınlar da vardır. Özellikle bu durum ile çok genç yaşta karşılaşmış olan kadınlar mevcut. Bu kişiler için yumurta donasyonu devreye girer. Genetik rahatsızlığı olanlar da yardım alabilir. Cerrahi bir ameliyat ile yumurtalığını aldırmış olanlar bu yöntem ile yumurtalık naklinde bulunabilir. Rahmi sağlıklı olup ancak erken yaşta menapoza girmiş olanlar da yine yardım alabilir. Fonksiyonel bir genetik bozukluktan ötürü hamile kalamayanlar yine bu yönteme başvurabilir. Kromozal duruma bağlı düşük riski taşıyanlar ve enfeksiyon sorunu olanlar da yine donasyon yöntemi ile yumurtalık nakli yaptırabilir. Tüm bunlar sağlıklı yollarla yumurtalık nakli sonucunda hamile kalabilir. Sadece vücut için uyumluluk şarttır.

 

 

Yumurta Donasyonun Etkisi

 

Yumurta donasyonun belli başlı etkileri vardır. Bunlar arasında öncelikle kişide bir takım fiziksel değişim görülebilir. Buna örnek olarak bir anda kilo alma ya da verme durumu ile karşı karşıya kalınabilir Ayrıca kişide belli başlı ağrılar da söz konusu olabilir. Ancak bu ağrılar çok sık ve şiddetli ağrılar olmaz. Sadece belli zamanlarda karın bölgesinde özellikle çıkan ağrılardır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken önemli bir husus vardır. O da şu şekilde açıklanabilir. Bu süreci yaşayan bir kişi çok fazla ağrı kesici yememelidir. Çünkü ağrı kesiciler çok fazla tüketilirse eğer bunun sonucunda düşük riskinin ortaya çıkması söz konusu olabilir. Çok fazla ağrı olması halinde ağrı kesici tüketilebilir. Ancak bunun belli dozları vardır. Ayrıca çok keskin etkisi olan ilaçlardan da uzak durulabilir. Bu süreci yaşayan kişiler için ani hava değişimi söz konusu olur. Yani bir anda çok soğuk ya da bir anda çok sıcak hissetme gibi durumlar yaşanır. Ayrıca sık sık acıkma ve midede ekşime durumu yaşama da söz konusu olur. Tüm bunlar hakkında uzman hekiminiz sizlere bilgi verecektir.

 

Yumurta Donasyonun Avantajı

 

Bu tedavi süreci birçok avantajı beraberinde getirir. Öncelikle hamile kalmak isteyen ve yıllarca hamile kalamayan kadınlar mevcut. Bu kadınlar için çocuk sahibi olmanın önü açılmaktadır. Üstelik bu yolla sağlıklı bir gebelik geçirme süreci de öne çıkar. Yani tedaviye başlanılmadan önce genel sağlık kontrolü sadece nakil yapılacak olan kadın için geçerli olmaz. Burada ayrıca nakil alınan yumurtanın kontrolü de devreye girer. Yumurtanın genetik yapısı ve sağlıklı olup olmadığı üzerine bir takım testler yapılır. Yapılan bu testler sonucunda sağlıklı ve kadın için uygun olan bir yumurtalık tercih edilir. Böylece genetik ve kalıtsal hastalığa sahip olma durumu da yumurta için söz konusu olmaz. Bugün oldukça gelişmiş olan testler vardır. Bu testler ile birlikte sağlıklı bir yumurtalık nakli yapılır. Bu sayede sağlıklı çocuklar dünyaya getirilir. Ancak kadının genel sağlığı da tüm bu süreç için uygun olmalıdır. Çünkü her bünye yumurta naklini kaldıramayabilir. Yumurta donasyonunun yanı sıra, Embriyo Donasyonu da uygulanan bir diğer tedavi işlemidir.

 

Yumurta Donasyonunda Testlerin Önemi

 

Yumurta donasyonu için uygulanan bir takım testler vardır. Bunların önemi nakil yapılacak olan kadın için öne çıkar. Çünkü gerekli testler yapılmadığı zaman kadının vücudunda farklı bir tepkime ile karşılaşma durumu da söz konusu olabilir. Bunlar ise ilerde daha büyük bir soruna dönüşebilir. Bazı kadınlar yumurtalığı kabul etmez. Özellikle çok hassas bir rahme sahip olan kadınlar vardır. Bu kadınların rahimleri çok geniş olmayabilir. Bunun dışında rahim bağışıklığı çok zayıf olabilir. Ayrıca rahim doğum için uygun olmayabilir. Buna karşın yine de yumurtalık nakli yapılırsa eğer bu durum doğrudan kadını tehlikeye atar. Özellikle hayati tehlike yaşama durumu ortaya çıkabilir. Tüm bunlar yumurtalık nakli sürecinde önem taşıyan konuların başında gelir. Daha önceden kadın için hem genel hem de özel olacak muayene yapılır. Yapılan bu muayeneler dışında ayrıca rahim içi detaylı bir şekilde kontrol edilir. Bunlara ek olarak birçok kan testi ve diğer testler de yapılır.

 

 

Yumurta Donasyonun Sonucu

 

Yumurta donasyonu yüzde 80 e varan bir olumlu sonuç sunar. Ancak burada hem nakil yapılan yumurta hem de kadının genel durumu göz önünde tutulur. Tüm bunlara uygun olacak bir nakil işlemi gerçekleşmiş olur. Nakil işlemi yapıldıktan sonra kadın döllenme için hazır olur. Burada sperm ve yumurtanın da bir birini kabul etmesi gerekir. Eğer kabul etme süreci de olumlu geçerse hamilelik süreci başlar. Ancak burada belli bir aya kadar düşük riski ortaya çıkabilir. Bu yüzden kadın belli bir aya kadar doktor kontrolü altında tutulur. Sonraki süreçte ise artık doğum aylarına girme süreci başlar.